Khamis, Februari 16

Kawin Muda


salam pernikahan.
member2 sebaya gua ramai yang dah menikah.but still ramai lagi yang dah kawin.apa beza kawin ngan nikah?
nikah tu maknanya jadi laki-bini yg sah. kawin plak maknenya kau umumkan kat suma yang kau dah ada pasangan.kebanyakan member gua kawin kat fesbuk.hehe






ada sorang member gua tanya pendapat gua pasal kawin awal ni.gua pun kasik la pendapat gua yang bernas dari segi logik akalnya.tapi ingat, ini sekadar pendapat gua saja.jangan pegi canang satu taman perumahan plak nanti.tak pasal2 kau kena cop liberal mcm gua nnti..

pada pendapat gua, lagi bagus la kalau kau menikah awal2 daripada dok kawin tak tentu arah.menurut firasat gua, kawin muda bukanlah sesuatu yang terlarang, jauh sekali tak bertamadun.orang dulu2 suma kawin awal.apa dulu tu tak bertamadun??
member gua jawap, "orang dulu kawin awal sebab pilihan keluarga.."
gua jawab, "manusia sekarang banyak yang mati muda, so theoretically, kenalah kawin lebih awal supaya ada zuriat sebelum lu mampus nnti.."
ini gambar kawin mak-bapak aku.sekitar tahun 1970th...mak gua lahir tahun 1952, bapak gua lahir tahun 1936 atau 1939.so umor mereka time tu ialah...kau kira sendiri.

apa-apa pun, gua tamau nikah awal sebab gua tak bersedia lagik nak pikul tanggungjawab banyak2.gua nak jadik kaya, pastu enjoy dulu puas2.bila gua dah boring nanti, dah jadi matang sikit, gua nikah lah.....tapi gua dah kawin.hehe
mendiang ketika hidup selalu ceria dan happy-go-lucky.huk..huk...sigh~


2 ulasan:

  1. Balasan
    1. jangan diungkit cerita lama.sedih batin ini tersiksa.kuang3..

      Padam

komen adalah digalakkan terutamanya jika anda seorang yang galak...