Rabu, Oktober 20

berkata benar walaupun pahit...

Rasulullah bersabda dalam sebuah hadith mafhumnya, "berkatalah benar wlaupun pahit".pahit itu ubat.dan aku benci ubat.bukan sebab pahit.tapi sebab kena amek regularly.hoho...

persoalannya sekarang, perkataan benar itu datangnya dari mana? adakah dari post-post kat facebook? atau dari kata-kata cendiakawan (baik yang islam mahupun yang kafir)? atau dari pemahaman kita sendiri?

dunia sekarang dikuasai sebuah 'sistem' atau sesetengah aktivis menggelarny sebagai 'the man'.walau apa nama ia sekalipun,yang pastinya ia menguasai dunia sekarang.dengan hedonisme-nya, dengan peprangan-nya, dengan propoganda politiknya, dengan wacana dakyah yang entah apa-apa, dengan ekonomi, mata wang, media, dan macam-macam lagi.

kawan2 aku seuatu ketika dahulu sibuk tag nama aku dalam rencana diorang (atau yang pada hemat aku hanya dikutip dicopy dari tulisan orang lain) mengenai McD yang x buley makan lah, mengenai matawang malaysia yang sebenarny dipolopori zionis lah,dan macam-macam perkara benar tapi x perlu yang diorang sesakkan bukan saja dalam kepala otak diorang sndiri, malah dalam kepala otak orang lain jugak..ada juga yang hantar mssge kat aku mngenai propoganda raya iklan TV3.ada juga yang kecoh pasal dunia hendak kiamat.okay fine, aku percaya korang buat ini kerana korang rasa itu tanggungjawab korang sebagai manusia untuk saling ingat-mengingati.NI HA, AKU NAK INGATKAN.KALAU DAH RASA BERTANGGUNGJAWAB SANGAT, APASAL POST IKUT MUSIM??KALAU NAK BOIKOT SANGAT TV3 ATAS IKLAN RAYA YANG KONON ZIONIS TU, APASAL LAYAN 'AKASIA'? APASAL LAYAN 'SAMARINDA'? APASA LAYAN NTAH APA-APA SLOT LAGI YANG DISEDIAKAN MEDIA TU?

cipan betul kalian ini.x salah nak post menatang tu.tapi cubalah pahamkan dulu betul2, adakan persoalan dari penceritaan. kemudian wujudkan pilihan resolusi.ajak orang berfikir.ini tidak.balik-balik copy-paste.forward saja.entah2 engkau pun x paham sepatah haram.benda macamni sepatutnya mengajar kita berfikir.bukan menimbuklan rasa takut yang entah apa-apa, bersalah x tentu pasal disebabkan ceritera bodoh yang engkau sendiri tak pasti kebenarannya.

cis, pahit sial..itu lah kebenaran.sbb tu aku percaya, kalau gebang lebih baik. klau enkau bodoh sangat, diam, jangan cakap, atau putar belit fakta..nanti aku ketawakan.

p/s: aku x mahu engkau percaya bulat-bulat apa yang aku katakan ini.kalau ada FB, cuba tengok kat homepage korang.tengok status kawan-kawan ko yang diketogerikan dalam golongan BAIK tu.lepas tu check messange inbox pulak..jadi ketuk pala atas meja, tanya panasnya seterika.akhir kalam, berfikir dan mengomen lah untuk menjana minda anda sendiri.

2 ulasan:

  1. saya komen ni, adakah minda saya terjana?

    BalasPadam
  2. haha..anda menang.sila tuntut hadiah anda di kaunter hadapan :D

    BalasPadam

komen adalah digalakkan terutamanya jika anda seorang yang galak...