Isnin, Disember 28

quran saintifik..part1

penguasaan ilmu2 mengenai alam dan kosmos menyedarkn kita mngenai keangungan ALLAH.
byangkan satu kosmos yang mmpunyai 70 sextilion (7 diikuti dgn 22 angka kosong) bintang2 yang mana ini mentamai 10x ganda jumlah suma pasir yang terdapat di pantai2 dan di gurun2 di seluruh dunia.sbhagian drpd bintang2 adalah lebih besar drpd matahari (rujuk 'universe today' jan 11, 2005)..

12 hingga 14 billion dhulu ketika alam bermula, kosmos berukuran beberpa mm shja, sbl0m ia brkembang ke tahap yg tak dpt dlihat pd hari ini.cuba yangkan pd hari ini, bintang yang terdekat dngan matahari, 'proxima centuari', berada 40 trilion km drpd matahari.cahaya yang dtng drpd bintang ini mengambil masa 4.2 tahunn chaya utk sampai ke matahari dimana satu thun chya bersamaan 9.46 trilion km..

subhanALLAH, alangkh luasnya kosmos ini.keluasannya x mmpu djangkau dek minda.ini menginsafkn kita mngenai kkerdilan diri kita sbg insan.agak2-nya, dlm peta kosmos ni, scra relatif ny, bsar mnakh kita sbg insan? sbesar satu titik pena? sebesar debbu? atau sbsar at0m? haha,alangkah kerdilnya diri kita.ALLAH menjelaskan dlm quranul karim dlm surah al-mukminun,ayat 57 yng bermaksud, "sesunguhnya penciptaan langit dan bumi adalah lebih besar drpd pnciptaan manusia, tetapi kbnyakan mnusia tidak mngetahui."

bintang2 yng wujud di kosmos pula tidak pegun. ia bergerak, berputar, berpusing, n dsaat khancurannya, ia meletup dgn dahsyat.namun, alam terus wujud dlm keadaan yg harmoni, suasana kosmos ttap stable dan bumi langsung tidak trkesan dgn suma ni. siapa lagi kalau bukan ALAH yg maha merancang lagi maha pncipta yang menentukan semua ini.dlm surah al-an'am, ayat ke 12, ALLAH berfirman yan bermaksud "katakanlah, kepunyaan siapakah apa yang ada dilangit dan dibumi? katakanlah, ia kepunyaan ALLAH. ia menetapkan keatas dirinya kasih sayang."

memang bnar, kosmos dan apa g ada ddalamnya mgkagumkn kita. namun apabila fonemena2 yang berlaku ini (yang rata2-ny baru difahami pd abad ke-20), dinyatakn scra jelas ddalm quran, kkaguman kita mningkat. quran mnyatakan langit dan bumi pada asalnya bercantum padu sblom keduanya dpisahkan (al-anbiyak, ayat ke-30).quran jga mnyatakn lngit dan bumi asalny dciptakan dr asap (fusilat, ayat ke-11). tambahan drpd it,quran turu mnyatakan bhwa alam kosmos ini smakin berkembang (az-zariyat ayat ke-47) dan begitu jugalah seterusnya. kkguman ini akhirnya mlahirkan iman dan kyakinan sprti mana yang brlaku kpd prof Tejatat Tejasen, pakar atonomi drpd universti Chiang Mai..

justeru benar kata ALLAH dlm surah fusilat ayat 53 yg brmaksud, "kan kam tunjukkan kpd mreka bukti2 kbnaran kami dsegenap ufuk (penjuru) dan pada diri mreka snd, shingga jelas kpd mereka, quran itu benar."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen adalah digalakkan terutamanya jika anda seorang yang galak...